Skip to content

Hvem er komponisten

TRR March

Der har været en del tvivl om, hvem der reelt har komponeret denne march!
Historien bag vores udgave er, at vi på et tidspunkt skulle spille til en regimentsparade for Trænregimentet. De ønskede der skulle spilles chefsignal, – der viste sig at være to.

Det de ønskede var et, som er skrevet af Per Iversen, men samtidig modtog vi en håndskrevet udgave af TRR marchen fra Prinsens Musikkorps. Der stod ikke noget om komponist, så fejlagtig troede vi/jeg, at det også var Per Iversens.

Det viser sig nu at den Per Iversen har skrevet hedder Jyske Trænregiments March og ikke TTR march (Trænregimentets March) som er skrevet af Poul Erik Henning Ulrik Hansen.
Et besøg på det hedengangne Fynske Livregiments sider på internettet og en samtale med Anne Mette Hansen fra Prinsens Musikkorps, har bragt mere klarhed over sagen.

Venlig hilsen
Per R. Nielsen

Poul Erik Henning Ulrik Hansen

Kilde: De historiske sider fra Fynske Livregiment
Poul Erik Henning Ulrik Hansen.
Piccolo. Ansat 1953-1988.

Stammer fra Odense og er oprindeligt handelsuddannet. Spillede først harmonika efter gehør men købte i 1946 sin første trompet. Begyndte som musiker i KFUM spejdernes orkester.
Fra 10. aug. 1950 værnepligtig musiker ved 2. Regiments Musikkorps, Sønderborg, og derefter værnepligtig musiker til frivillig tjeneste. 1953 fastansat ved 2. Regiments Musikkorps, Sønderborg.
1. oktober 1953 – 1988 ansat ved 6. Regiments Musikkorps, Odense.
Uddannet af Eskild Hansen, Odense Byorkester, på trompet, og af Uffe Agerschou, Odense Byorkester, på fløjte.
Dirigentvirksomhed med Odense Stålskibsværfts orkester (1966 – 2002). Instruktør og lærer ved H.C. Andersen Garden og Odense Pigegarde samt ved Danehofgarden i Nyborg.

Som komponist har Poul Erik Hansen deltaget i flere konkurrencer. Det blev til en fornem 3 . plads ved konkurrencen om Dronning Margrethe II Jubilæumsmarch i 1997. Marchens navn blev ændret til Trænregimentets March.
Kompositioner:
Hilsen til Lindø, march (1976).
Kerteminde Havnefestmarch (1982) .
Eddesse, march (1982)
Odense 1000 års march (1988)
Trænregimentets March (1997)
Mærsk Honnørmarch (2000)
Esbjerg Jernbanemarch (2002)
Desuden mange orkesterarrangementer.

Per Iversen skriver ny komposition til AALBRA

Tidligere solotrompetist i Aalborg Symfoniorkester, Per Iversen, er nu blevet færdig med “AIRBORNE Fantasi”, som er tilegnet Flyvestation Aalborg Brass Band.

Musikken er momentvis inspireret af den lyd, som rotoren på en helikopter frembringer under opstart og landing, omsat til nogle dristige harmonier.

Tiden vil vise, om vi kan få helikopteren til at lette.

Per Iversen har gennem årene skrevet meget musik, bl.a. andet vandt han præmie i en komponistkonkurrence med stykket “De Blå Baretters March”, som er blevet kendingsmelodi for “De Blå Baretter”, en forening, der samler alle de danske mænd og kvinder, der har været udsendt på en International Fredsstøttende eller Humanitær Mission i rammen af FN, NATO, EU, OSCE eller skiftende koalitioner.

Komponisten Kenneth Joseph Alford er et pseudonym for Major Fredrick Joseph Ricketts.

Som komponist er han bedst kendt for sin marcher, den mest berømte er nok Colonel Bogey. Britiske officerer blev dengang bestemt ikke opmuntret til at forfølge interesser uden for tjenesten, snarere tværtimod, derfor udgav han sine værker under et pseudonym. Fornavnet “Kenneth” var således hans ældste søns fornavn, og efternavnet “Alford”, var hans mors pigenavn.Major Fredrick Joseph Ricketts (21. februar 1881 – 15. maj 1945), tiltrådte Royal Irish Regiment som musiker i 1895, og avancerede til musikdirektør i Royal Marines i 1927. Han blev pensioneret i 1944 og døde året efter.
Ricketts / Alford er kendt som “The British March King”, og anses af mange for at være Storbritanniens svar på USA’s John Phillip Sousa.
Liste over marcher:
* The Thin Red Line (1908) – opkaldt efter hans regiments tilnavn som det fik i Krimkrigen, da “den tynde røde linie” af britiske soldater holdt en russisk fremrykning tilbage. Ikke til rådighed for andre bands før 1925.
* Holyrood (1912) – formodentlig opkaldt efter Holyrood House i Edinburgh. Denne march er en kvikmarch skrevet til RAF Regimentet.
* The Vedette (1912) – En “Vedette” er en rytter der fungerer som spejder eller vagtpost, et begreb som Ricketts formentlig kendte fra sin tid i Indien.
* Colonel Bogey (1914) – Tilsyneladende opkaldt efter en virkelig person, et medlem på golfbanen hvor Ricketts spillede. Musikken blev senere omarrangeret af Sir Malcolm Arnold til filmen Broen over floden Kwai (1957).
* The Great Little Army (1916) – The British Expeditionary Force i Frankrig i Første Verdenskrig
* On the Quarter Deck (1917)
* The Middy (1917) – Både denne march og “On the Quarter Deck” blev muligvis skrevet for at fejre søslaget ved Jylland i 1916 mellem den tyske og den britiske flåde.  Efter søslagets afslutning hævdede begge sider at have opnået sejr.
* Voice of the Guns (1917) – var i første omgang skrevet for at ære britisk artilleri i Første Verdenskrig, senere blev den antaget af den britiske hær som helhed. Stykket er ikke at forveksle med et digt af samme navn af Gilbert Frankau (1916). Fremtrædende plads i filmen Lawrence of Arabia (1962).
* The Vanished Army (1918) –  dedikeret til mindet om de første 100.000 soldater, der omkom i den første verdenskrig.
* The Mad Major (1921) -Major Graham Seton-Hutchinson var “The Mad Major”, hvis krigsindsats havde resulteret i “the Military Cross” og en DSO.
* Kavaleri af Clouds (1923) – En hilsen til det nye Royal Air Force.
* Dunedin (1928) – opkaldt efter Dunedin udstillingen i 1925/26 i New Zealand.
* Old Panama (1929) – Ricketts returnerede fra Dunedin via Panamakanalen.
* HM Jollies (1929) – “HM Jollies” er et øgenavn for the Royal Marines som Ricketts netop var blevet overflyttet til.
* The Standard of St George (1930) – inspireret af at se en Fanemarch ved Horse Guards Parade.
* By Land and Sea (1941) – ceremoniel march skrevet på opfordring af Generaladjudanten.
* Army of the Nile (1941) – dedikeret til General Wavell for at holde Aksemagternes fremstød i Egypten tilbage.
* Eagle Squadron (1942) – the Eagle Squadron var en styrke sammensat af amerikanske soldater i RAF inden USA officielt deltog i krigen. Derefter overførtes den til USAAC. Marchen citerer The Star-Spangled Banner.
Andre værker
* Valse Riviera (1912)
* Thoughts (1917)
* A Musical Switch (1921)
* The Two Imps (1923)
* The Lightning Switch (1924)
* Mac and Mac (1928)
* The Smithy (1933)
* The Two Dons (1933)
* Colonel Bogey on Parade (1939)
* The Hunt (1940)
* Wedded Whimsies (?)
* Lillibullero (1942) – et arrangement af denne traditionelle hærmarch blev brugt som kendingsmelodi i BBC’s radioprogram om “the Commandos” i kamp.
* A Life on the Ocean Wave (1944) – et arrangement af Henry Russell’s ballade af samme navn.