Skip to content

Pas på dig selv

Udenpå er instrumenterne blanke – men indersiden er skummel

Messinginstrumenter kan være årsag til lungesygdom
Nedsat lungefunktion kan skyldes mugdannelse og bakterier i instrumentet.
Af Susan Donaldson James. Copyright 2010 ABC News. Oversat af Hans Nielsen.

Saxofonisten kan sikkert spille blues, selv om hans instrument er grønt.

Uden at vide det, indånder musikere skimmel og bakterier fra deres instrumenter, som kan føre til udvikling af hypersensitiv pneumonitis (HP), hævder en undersøgelse offentliggjort i Chest Magazine.

Den allergiske lungetilstand, som kan udvikle sig til en mere farlig fibrose, er karakteriseret ved åndenød og hoste.

I to separate rapporter, identificerede forskere fra USA og Europa tilfælde af HP hos en 35-årig patient, som spillede trombone og hos en 48-årig saxofonist.
I begge tilfælde havde patienterne ikke andre medicinske eller miljømæssige risici, der kunne have ført til denne lidelse.

I en fransk og en belgisk undersøgelse blev en 48-årig kontorassistent, der spillede saxofon som en hobby, diagnosticeret med HP (hypersensitiv pneumonitis). Patienten havde oplevet symptomer i fem måneder. Der blev fundet to typer skimmelsvampe i hans saxofon.

Amerikanske forskere på University of Connecticut Health Center og University of Texas Health Science Center på Tyler, har dokumenteret et tilfælde af en 35-årig med “basunlunge.”
Musikeren havde haft tør hoste i 15 år uden nogen medicinsk forklaring.
Efter en spillepause på to uger forsvandt symptomerne. Hans instrument viste sig at være forurenet med skimmelsvampe og bakterier.

Ingen af disse to havde nogen form for allergi, eller var udsat for allergener, som f. eks. fra kæledyr eller kemikalier.
Efter at de begge havde renset deres instrumenter kemisk, forsvandt symptomerne på HP.

Forskerne udtaler, at da de fleste blæseinstrumenter kan tænkes at indeholde en stor mængde af skimmelsvampe og bakterier, er mange andre musikere i risiko for at udvikle HP.

“Dette er ikke chokerende, jeg mener heller ikke det er meget almindeligt,” fremfører Dr. Martin Blaser, der er formand for medicin på New York University og specialist i infektionssygdomme.
“Mit gæt er, at dette er isolerede begivenheder, og at de bare var uheldige. Måske fremmer nogle instrumenters opbygning dannelsen af svampe, men måske er det et forvarsel om et større problem,” sagde han.

Hypersensitiv pneumonitis er ifølge Mayo Clinic, en generel betegnelse, som henviser til inflammation af lungevævet.
Selvom lungebetændelse, teknisk set, er en form for pneumonitis, fordi infektion forårsager betændelse, er de fleste læger enige om, at henvise til andre årsager til lungebetændelse, når de bruger udtrykket “pneumonitis.”

Faktorer, der kan forårsage pneumonitis omfatter luftbårne partikler på arbejdspladsen, såsom asbest eller silicat, nogle lægemidler, især kemoterapi, strålebehandling af brystet, eksponering for støv fra fjerkræ og mange typer af mug.

På grund af årsagssammenfald med skimmelsvampe, fugle og med kemikalier, bliver lidelsen undertiden benævnt “farmers lung” eller “hot tub lung.” Sommetider kan visse fødevarer også forårsage pneumonitis.

Symptomerne omfatter åndedrætsbesvær, ofte med hoste, og nogle gange feber, men specialiserede tests er nødvendige for at stille en diagnose. I mange tilfælde finder man aldrig det stof, der er årsag til inflammationen.

“HP er lige, hvad det lyder som,” sagde Blaser: “Det er en overfølsomhed eller et allergisk fænomen, der forårsager en betændelse i lungerne, og det er kendt og beskrevet med mange forskellige årsager.”
“Generelt er der miljømæssige årsager, såsom klassiskeren med arbejdere, der udsættes for muggent korn i siloer eller opfugtede og skimmelsvampholdige materialer,” sagde han. “Nogle gange er det visse metaller såsom beryllium.”

Disse allergier kan være farligt og progressive, samt medføre fibrose i lungerne, men normalt er det kun en akut sygdom, i henhold til Blaser.

Læger har længe kendt til hypersensitivitet overfor messingstøv i metalværksteder, siger han.
“Folk har altid troet, det var metallet i sig selv, men måske er det støvformen,” sagde Blaser. “Det er enten på grund af metallet, støvet eller reaktionen af metallet. Der er 3 muligheder.”

Da de amerikanske forskere undersøgte patientens trombone, fandt de mange mikrobakterier. De prøvede at lægge instrumentet i 91 procent isopropylalkohol, hvorefter musikerens hoste forsvandt, og han har været siden symptomfri i 20 måneder.

Sammenhængen mellem sygdom og blæseinstrumenter, såsom trombone, trompet, horn, tuba og saxofon, synes ulogisk.
Anekdoten siger tværtimod, at blæsermusikere har en større lungekapacitet, og endda forbedret astma på grund af deres musikalske hobbyer.

En undersøgelse af orkestre i Kroatien fra 2009 har vist, at blæsermusikere kan blive udsat for kroniske øvre luftvejs symptomer. At spille på blæseinstrumenter kan være forbundet med højere risiko for lungefunktionen end forventet.

Professionelle musikere ved, at messinginstrumenter kan indeholde mere end bare luft og god lyd.

Greg McCutcheon, klarinettist og leder af orkestre på Birdville Independent School District ved Fort Worth, Texas, opfordrer sine elever til at skylle munden før de blæser i deres instrumenter.
“Uanset om de spiser før de spiller, eller om de bare tygger tyggegummi, så får de alt det sukker blæst ind i instrumentet,” siger McCutcheon. “Alle disse ting sætter sig fast og bliver siddende der i tidens løb.”
“I high school, børster de børn, der er seriøse med deres spil, tænder før de spiller,” sagde han.

Et varmt, fugtigt klima som det i Texas kan også skabe ravage i messinginstrumenter, ifølge McCutcheon. “Da jeg underviste i Houston, slukkede vores skoler for air-conditioningen i en periode, med det resultat at mange af instrumenterne blev mugne. Det var voldsomt. Der var mug både indvendig og udvendigt, og vi var nødt til at sende dem ind til kemisk rensning.

Arthur Goodridge, saxofonist og fløjtespiller fra Medford, Massachusetts, siger at han heller ikke er overrasket over, at nogle messingblæsere udvikler HP.
Den 61-årige, har spillet siden han var i fjerde klasse, og siger, at han altid er opmærksom på symptomer på lungesygdom.
“Min bror, min søster og min kusine spillede basun,” siger Goodridge. “Min fætter blev aldrig indlagt, men han havde nogle vejrtrækningsproblemer, da han var sidst i 30’erne, som dog ikke blev diagnosticeret.”
Goodridge, som i øvrigt også har komponeret en hyldest til Miles Davis, opført af den kendte jazztrompetist Tiger Okoshi, fremfører:
Jeg rengør mit mundstykke og instrument hver dag efter brug, det er fornuftigt, siger lægen.

“Dette er sjældent et problem – hvis et problem overhovedet,” siger Dr. Myron Cohen, leder af University of North Carolina Center for smitsomme sygdomme. “Bare du renser dit instrument.”